El Poble

Situat entre les serres d’Orpinell (751 m) i Collbàs, Orpí el conformen els nuclis de Santa Càndia, Can Bou, el Castell d’Orpí, Feixes i diverses masies.
Als gairebé 16 km2 de superfície que conformen el terme municipal d’Orpí podreu gaudir de la natura en la seva màxima expressió: Valls i muntanyes, conreus i boscos camins on passejar o recórrer amb bicicletes de muntanya i engorjats on refrescar-vos. Cingles i fonts, racons amagats on el temps s’atura i miradors on contemplar unes impressionants panoràmiques. El romànic i el gòtic estan perfectament representats a les esglésies de Sant Miquel i Santa Candia i fins i tot podeu transportar-vos en el temps tot contemplant un antic castell de Frontera: el Castell d’Orpí.

Al municipi hi podeu trobar un munt de possibilitats per practicar l’esport: rutes de BTT com ara al Coll del Guix, o a la Serra d’Orpinell, i a les Pinedes d’Ermengol, itineraris per fer excursions a peu: Orpí – Santa Càndia – Can Françola – Orpí, de prop de dues hores de durada… Des de Santa Candia podreu recórrer el Congost de la Riera de Miralles, un seguit de salts d’aigua i racons magnífics per un bon i refrescant bany.

I si sou amants de les festes i les tradicions, no us podeu perdre l’aplec de Santa Candia a l’últim diumenge d’abril i la Festa Major que es celebra pels vols del 29 de setembre dia de Sant Miquel, patró del poble.

El Castell d’Orpí. La Torre de guaita

La primera menció documentada que tenim de la Torre i del Castell data de l’any 987. Conegut com “Castro Auripini”, tenia la funció de protegir els comtats d’Osona i Barcelona de les ràtzies musulmanes. La Conca d’Odena era, llavors, una zona fronterera davant dels dominis àrabs. Més endavant, pels volts del s XIV, el nucli principal d’habitants d’Orpí es va anar creant a l’entorn del Castell.

Els Castells de Frontera.

Els Castells de Frontera estan íntimament relacionats amb la Marca Hispànica. La denominació Marca Hispànica fou emprada pels historiadors dels Segle XVIII per indicar la frontera que s’establí amb l’islam, a principis del segle IX, seguint la vall del Llobregat i del Cardener, travessant el Segre fins a la barrera natural que representava la serra del Montsec, límit fisiològic i històric entre els Pirineus i la Depressió de l’Ebre. La creació dels comptats de la Marca Hispànica, amb els seus Castells que servien de fortalesa, fou un més dels moviments d’expansió carolíngia, similar als que es produïen en el mateix moment a les fronteres de l’imperi.

Sant Miquel i Santa Candia

Conformant el nucli antic del Castell, cal destacar l’església de Sant Miquel, una preciosa mostra del romànic del s. XI, restaurada de mica en mica i amb molta traça gràcies a la iniciativa d’un seguit de persones que estimen l’art i especialment l’església de Sant Miquel. Situada en una preciosa vall i envoltada de conreus i ametllers trobem el nucli antic de Santa Candia amb dues fonts d’un aigua fresquíssima,i la seva església gòtica, que data del segle XIV.

Cada any, al darrer diumenge d’abril, es celebra l’Aplec de Santa Candia. Una diada molt entranyable on es pot gaudir d’una arrossada popular sota les ombres dels ametllers, un cop haguem fet gana, tot ballant sardanes o participant en el campionat de bitlles catalanes.